فوریه، چهارمین ماه افت بورسهای جهان بود تا بهترین ماه طلا در 4 سال گذشته ثبت شود و اولین روز ماه مارس هم روز نزدیک شدن اونس به میانه کانال 1200 دلار شود. اونس فلز زرد در دو ماه گذشته از سال 2016 معادل 6/ 16 درصد جهش داشته تا معاملهگران به ماه مارس هم امید داشته باشند. نگرانیهای متعدد درباره آینده اقتصاد جهان باعث خوشبینی به روند طلا شده، گرچه این کالای گرانبها با عوامل کاهشی از جمله ادامه احیا در اقتصاد آمریکا مواجه است.
نگرانیهای متعدد درباره آینده اقتصاد جهان که روز دوشنبه باعث جهش 16 دلاری بهای اونس طلا و ثبت قیمت 1238 دلاری شد، روز سهشنبه هم موجب شد فلز زرد روز اول مارس را با قیمت 1245 دلار آغاز کند، گرچه رشد شاخصهای سهام و قدرت دلار، طلا را از اوج روزانه به زیر کشیدند. قیمتی که تا ساعت 8 شب روز گذشته برای اونس رقم خورد، 1228 دلار بود، البته با توجه به اثرگذاری عوامل کاهشی و افزایشی مختلف، ممکن است هماکنون که شما این گزارش را میخوانید قیمت متفاوتی بهعنوان قیمت نهایی دومین روز کاری هفته ثبت شده باشد.
جهش آخر فوریه
رشد قابل توجه اونس طلا در روز دوشنبه که آخرین روز ماه فوریه بود باعث شد رشد ارزش طلا در دو ماه ابتدایی سال 2016 به 6/ 16 درصد برسد. جهش روز دوشنبه عمدتا ناشی از تشدید تقاضای طلا بهعنوان سرمایه امن، خرید فنی و انتشار دادههای بد از اقتصاد آمریکا بود. روند روز دوشنبه که در ادامه روند رشد هفتههای پیشین بود باعث شد اونس بهترین ماه خود در حدود 4 سال گذشته را ثبت کند. روز دوشنبه در آمریکا، گزارش کسبوکار شیکاگو ISM، گزارش تولید تگزاس و میزان فروش خانههای دست دوم منتشر شد که در کل بدتر از انتظار بودند و به نفع طلا کار کردند.
گزارشهای روز دوشنبه همسو با نظر کسانی بود که معتقدند نرخ بهره فدرال رزرو نباید فعلا افزایش داشته باشد. روز دوشنبه بازارهای سهام نیز وضعیت خوبی نداشتند. چین هم روز دوشنبه بار دیگر ارزش یوآن را پایین آورد تا نگرانیها احیا شوند. نگرانی درباره سلامت اقتصاد چین و دیگر اقتصادهای عمده، عامل افت شاخصهای بورس و رشد طلا است. مقامهای چین روز دوشنبه، برای پنجمین بار در حدود یک سال گذشته، نرخ سپرده قانونی بانکها را کاهش دادند به این امید که این حرکت انبساطی به رشد بیشتر اقتصاد منجر شود. شاخص سهام شانگهای در آخرین روز فوریه، 9/ 2 درصد سقوط کرد. دیگر دلیل افت شاخصهای جهانی سهام در این روز، توجه معاملهگران به پایان بینتیجه نشست گروه بیست بود. این نشست که روزهای جمعه و شنبه در شانگهای چین برگزار شده بود، بدون توافق بر سر برنامهای هماهنگ برای رشد اقتصادی جهان، بیانیهای صادر کرد. روز دوشنبه همزمان با رشد بهای نفت خام، شاخص دلار هم تقویت شد. رشد بهای نفت خام که به کاهش نگرانی در بورس ختم شد و همچنین رشد ارزش دلار، رشد اونس را محدود کردند. دیگر خبر مهم روز، انتشار شاخص بهای مصرفکننده منطقه یورو بود که برای ماه فوریه در مقیاس سال به سال افت 2/ 0 درصدی را نشان میداد. با منفی شدن تورم در اروپا، نشست هفته بعد بانک مرکزی اروپا که در آن در مورد محرکهای پولی بحث خواهد شد، اهمیت بیشتری یافته است.
شروع خوب مارس
به این ترتیب نگرانیهای مختلف باعث شدند که اونس ماه مارس را در چند قدمی میانه کانال 1200 دلار آغاز کند. اونس طلا که صبح دوشنبه با قیمت 1245 دلار کار خود را آغاز کرد، تا نزدیکی بهای 1247 دلار هم رفت، اما رسیدن خبر رشد بازارهای سهام باعث افت آن از اوج روزانه شد. بازارهای سهام آسیا روز سهشنبه به امید اثرگذاری کاهش نرخ سپرده قانونی بانکها، رشد کردند. جالب اینجا بود که بازارهای سهام اروپا هم با وجود انتشار چند داده بد، به امید افزایش محرکهای اقتصادی، رو به رشد گذاشتند. البته برخی از بازارهای اروپایی از این روند تبعیت نکردند. بر اساس گزارشهای جدید، فعالیت کارخانهای منطقه یورو در ماه فوریه، با کمترین سرعت در یک سال گذشته رشد کرده است. شاخص مدیران خرید مارکیت تاییدکننده این امر است. این دادهها باعث شد یورو به کمترین ارزش خود مقابل ین در تقریبا سه سال گذشته برسد. با این همه، چنان که اشاره شد وضعیت بد اقتصاد اروپا باعث شده همه به امید تصویب محرکهای بیشتر توسط بانک مرکزی اروپا باشند تا معاملهگران سهام هم خطر بیشتری را بپذیرند. رشد بازارهای سهام آسیا و اروپا توانست اونس را در برخی مقاطع روز تحت فشار قرار دهد، با این همه فلز زرد همچنان از نگرانیهای جهانی نفع میبرد. البته نباید فراموش کرد که احتمال افزایش نرخهای بهره فدرال رزرو همچنان روند فلز زرد در درازمدت را تهدید میکند.
بدبینیهای بنیادین
عوامل کاهشی بنیادین باعث بدبینی برخی تحلیلگران میشود. تحلیلگران بانک فرانسوی «سوسیته جنرال» میگویند روند صعودی قیمت طلا در شرایط کنونی ناپایدار و بی ثبات خواهد بود و اکنون بهترین فرصت برای فروش ذخایر طلا است.
به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی سیانبیسی، بانک فرانسوی سوسیته جنرال در حالی به سرمایهگذاران بینالمللی توصیه کرده است تا ذخایر طلای خود را بفروشند که دویچه بانک آلمان هفته گذشته به سرمایهگذاران بینالمللی توصیه کرده بود که در شرایط کنونی طلای بیشتری خریداری کنند. تحلیلگران سوسیته جنرال اعلام کردند: «نوسانات موجود در بازارهای سهام و کاهش رشد اقتصادهای نوظهور در شرایط کنونی موقتی و زودگذر خواهد بود و این تحولات موجب وقوع رکود اقتصادی در آمریکا نخواهد شد. اگر این تحلیل درست باشد، شاخص سهام بهتدریج بار دیگر با افزایش روبهرو میشود و با بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا، فدرال رزرو نیز طی ماههای آینده نرخ بهره را افزایش میدهد.»
تحلیلگران سوسیته جنرال بر این باورند که قیمت طلا در شرایط کنونی 6 درصد بیشتر از سطح واقعی آن است و باید حدود 1152 دلار در هر اونس باشد. از سوی دیگر، دویچه بانک آلمان پیشبینی کرده که قیمت جهانی طلا تا سه ماه پایانی امسال به بیش از 1230 دلار خواهد رسید. تحلیلگران سوسیته جنرال میافزایند: «قیمت طلا همواره ارتباط معکوسی با گمانهزنیهای مربوط به نرخ بهره آمریکا دارد. بهعبارت دیگر، در شرایطی که گمانهزنی تحلیلگران اقتصادی نشان میدهد فدرال رزرو نرخ بهره را طی ماههای آینده افزایش خواهد داد، قیمت طلا با کاهش روبهرو میشود.» به نظر میرسد تقویت احتمالی ارزش دلار مهمترین مانع برای افزایش بیشتر قیمت طلا خواهد بود. بهبود شرایط بازار کار آمریکا نیز میتواند گمانهزنیها برای افزایش نرخ بهره را بیشتر کند.