• صفحه اصلی
  • اخبار
  • مقالات
  • بلاگ ها
  • ویدئوها
  • پک طلا و نقره جام جهانی
  1. شما اینجا هستید :
  2. خانه
  3. مقالات
  4. مقالات سکه
  5. تاریخچه پیدایش سکه

تصاویر جانبی

تاریخچه پیدایش سکه

0
نوشته شده در : شنبه 02 خرداد 1394 ، تعداد بازدید : 4341

 تاریخچه پیدایش سکه

 

قبل از پيدايش سكه :

قبل از اختراع و ايجاد سكه با وزن صحيح و مقدار معين فلز ، ارتباط و داد و ستد مردم از راه مبادله صورت مي گرفت . تمدنهاي قديم بدون آشنايي با سكه ، زندگي تجارتي خود را از راه مبادله مي گذراندند.

در روي نقاشي ها و کنده کاری های مصر قديم ، صحنه هاي معاملات و داد و ستد بوسيلة معاوضه صورت گرفته است ديده مي شود . در اوستا دربارة مزد كارگران يا گرفتن جريمه از چهارپايان ذكر شده است . براي پرداخت دست مزد يك پزشك براي درمان كدخدايان يك گاو و براي شهربانان يك اسب خوب و براي پادشاهان يك گردونه چهار اسبه و براي زنان به ترتيب يك ماده الاغ ، يك ماده گاو و يك ماده شتر مقرر مي كرده اند .

هدف از ايجاد سكه :

نخستين هدف از ايجاد سكه قوميت ، حاكميت و استقلال و آزادي بوده است . در آن زمان از جمله وسايل آسان كردن مبادلات و تجارت به حساب مي آمد و شايد بتوان گفت بعدها اين جنبه بر جنبه هاي ديگر برتري يافت .

پيدايش سكه :

سكه عبارت است از يك قطعه فلز به وزن معين كه روي آن علامت رسمي دولت يا حكومتي كه عيار و وزن آن را تعهد مي كند ، منقوش شده است . روايات در مورد اولين سكه ها متفاوت است و اكثر دانشمندان سكه شناسي نظر هرودت را كه مردم را نخستين كساني مي داند كه سكه ضرب كرده اند را قبول دارند . نخستين سكه هاي ليدي مخلوطي از طلا و نقره كه به آن الكتروم مي گفتند ساخته شده بود كه بر روي آن شيارهاي موازي و پشت سكه چند فرورفتگي حك شده و گاهي در بعضي از اين فرورفتگيها نقش حيواني كه شبيه روباه است ديده مي شود . در دورة كرزوس سكه هاي معروف كرزوئيد ايجاد گرديد كه مي توان آن را اولين سكة حقيقي دانست زيرا هم داراي جنبة هنري است و هم تمام شرايط سكه تا به امروز نيز در آن مراعات شده است . 

 

ايراني ها پس از فتوحات پي در پي در آسیاي صغير به وجود سكه و لزوم آن پي بردند ولي پادشاهان هخامنشي چون كمبوجيه و كوروش به ضرب آن اقدام نكردند ، اما به شهرها و ممالكي كه تابع ايران شده بودند اجازه دادند كه به ضرب سكة محلي خود ادامه دهند . داريوش اول براي اولين بار در ايران به ضرب سكه هاي طلا و نقره اقدام نمود و سكه هاي طلا دريك و از طلاي خالص و به وزن 41/8 گرم و شكل نقه 6/5 گرم است . داريوش هم براي ترتيب اوزان تناسب طلا و نقره را ( به ) را به كار برد و چون در يك 41/8 گرم با وزن 112 گرم نقره مطابقت مي كرد و اين وزن براي گردش در تجارت و كسب سنگين و غير حمل بود ، از اين رو به ده قسمت تقسيم نمود و هر سكه 21/11 گرم وزن داشت . در اين صورت سكة نقره 21/11 گرم با يك سكة طلاي دريك 41/8 گرمي مطابقت مي نمود . ولي داريوش براي سهولت امور معاملاتي سكه هاي نقره را به نصف وزن تقليل داد كه همان شكل معروف است كه 6/5 گرم است ، بنابراين بيست شكل نقره ارزش يك دريك طلا را داشته است .

ضرب سكه در چين پس از كشورهاي ديگر متداول گرديد ولي چينيها خودشان مستقلاً مبادرت به اين كار كردند و آنرا از ملل ديگر ياد نگرفتند . ژاپني ها و كره اي ها ضرب سكه را از چين اقتباس نمودند . اصول فني ضرب سكه در ضرابخانه هاي قديم : حسن احتياج در امر تجارت و داد وستد مردم قديم را بر انگيخت كه از فلزات استفاده كنند و بوسيلة آن معاملات خود را انجام دهند . ابتدا فلز را به شكل تبر ، طقه ، ديگ و خنجر به كار مي بردند و بعد با پيشرفت تمدن مس ، آهن ، برنز ، طلا و نقره را به صورت شمش درآوردند . براي آنكه قطعات سكه هم وزن ، هم شكل و هم نقش باشد ، اصولي بود كه باعث پيدايش ضرابخانه شد . سكه را بوسيلة سر سكه ضرب مي كردند ، سر سكه كه استوانه اي شكل بود و از برنز يا آهن ساخته شده و در يك طرف آن نقش مورد نظر حك گرديده بوده ، بر روي سنداني فلزي قرار مي دادند ، فلز را كه كمي گرم شده بود و قابل اثر ، بر روي آن گذاشته بعد سر سكه را از طرفي كه منقوش بود بر روي آن قرار داده ، بعد از تنظيم آن چكش را با شدت مي زدند ، تا اثر نقش بر روي سكه نقر گردد . با ضرب سكه در ايران مبادلات بازرگاني بين المللي راحت تر ، روانتر و سريعتر شد . و اين امر تحولي بزرگ در امر اقتصاد و تجارت بود . سكه قدمتي بيش از اين تاريخ داشت و متجاوز از يك قرن قبل از ايجاد حكومت هخامنشي ، براي اولين بار در يونان متداول شد و به دنبال آن ليدياييها از يونانيها ضرب كردن سكه را فرا گرفتند و آن را در داد و ستد به كار بردند . پس از فتح ليدي به وسيلة كوروش ، ضرب سكه به همان ترتيب در ضرابخانه هاي سارد ادامه يافت . هنگامي كه داريوش به پادشاهي رسيد و پس از فرونشاندن اغتشاشات اوليه ، به ضرب سكه پرداخت كه به دريكا مشهور شدند . سكه ها از جنس طلا و نقره بودند و سكه هاي طلا مخصوص داريوش بود . از آن پس ، در سراسر امپراطوري سكه فقط به نام داريوش ضرب مي شد . لازم به توضيح است كه اكثر مورخان ليديها را اولين قومي مي دانند كه سكه ضرب كرده اند .

اشتراک:

نظرات خود را بیان کنید


ارسال نظر :

* ایمیل صحیح نیست. * *
Captcha

*

لطفا چند لحظه منتظر بمانید...

لطفا چند لحظه منتظر بمانید...

شمش طلا نیوز ، وب سایتی در زمینه تولید اخبار ، مقالات و ویدئو ها در حوزه های بازار طلا ، سکه ، تمبر ، شمش طلا و سایر آثار هنری می باشد.

  • صفحه فیسبوک صنایع دستی پرنیا
  • صفحه گوگل پلاس صنایع دستی پرنیا
  • صفحه اینستاگرام صنایع دستی پرنیا
  • صفحه لینکداین صنایع دستی پرنیا
  • کانال رسمی یوتوب صنایع دستی پرنیا
  • کانال رسمی تلگرام صنایع دستی پرنیا

اخبار تصادفی

ورود سکه به کانال یک میلیون و 30 هزار تومانی

ورود سکه به کانال یک میلیون و 30 هزار تومانی

یکشنبه 22 فروردین 1395

12 شرکتی که بزرگترین تولیدکننده طلای جهان هستند

12 شرکتی که بزرگترین تولیدکننده طلای جهان هستند

سه شنبه 13 مهر 1395

قیمت جهانی طلا سال آینده تحت تاثیر افزایش تدریجی نرخ بهره آمریکا به 1200 دلار می رسد

قیمت جهانی طلا سال آینده تحت تاثیر افزایش تدریجی نرخ بهره آمریکا به 1200 دلار می رسد

چهارشنبه 18 آذر 1394

مقالات تصادفی

صنایع دستی ضریح سازی

صنایع دستی ضریح سازی

سه شنبه 03 شهریور 1394

طلا ناتوان ماند

طلا ناتوان ماند

شنبه 30 آبان 1394

روزهایی طلایی برای سکه

روزهایی طلایی برای سکه

یکشنبه 06 دی 1394

حقوق مادی و معنوی متعلق به شمش طلا نیوز. // وب سایت تحلیلی طلا ، سکه ، تمبر و آثار هنری.