فیروزه به انگلیسی Turquoise سنگی زیبا به رنگ آبی روشن که آن را به آبی فیروزه ای میشناسیم دارای تاریخچه ای کهن و طولانی در تمامی دوران تاریخ و در تمدن های گوناگون است. در ادامه این مطلب با جواهر لوکس همراه باشید.
تاریخچه فیروزه در ایران
تاریخچه سنگ فیروزه به اثبات رسانده نوع اعلای آن هرگز آسان به دست نیامده است. طبق اسناد مربوط، معادن فیروزه ایران باستان از مرغوبترین معادن جهان بوده است. آبی آسمانی پر رنگ، بهترین رنگ فیروزه ایران می باشد. این فیروزه در گذشته به سراسر دنیا صادر می شده است. به عنوان مثال با اینکه کشور امریکا خود یکی از صادر کنندگان عمده فیروزه می باشد، واردات این کشور بنا به افزایش علاقه مردم آن سرزمین و جواهر سازان برای سنگ های تراشیده فیروزه ایران زیاد بوده و هست.
فیروزه سنگ آرزوهای تمام پادشاهان ممالک از زمان کورش و داریوش کبیر است که به عنوان هدیه از طرف آنها به تمام سلاطین داده میشد. در یکی از کتبیه های یافت شده مربوط به کاخ داریوش بزرگ در شوش معلوم میگردد که در آن تاریخ فیروزه (احسائین) نامیده میشد و از خوارزم برای زینتآلات کاخ آورده شده بود.
تاریخچه سنگ فیروزه: در اواسط سده هفدهم، تاورنیه می نویسد: «فیروزه تنها در ایران وجود دارد و از ۲ معدن به دست می آید. یکی از این ۲ رگه کهن صخره نام دارد، به مسافت ۳ روز از مشهد به سوی شمال غرب، نزدیک شهر بزرگی به نام نیشابور واقع است و دیگری که نو صخره خوانده می شود، ۵ روز از آن مسافت دارد.
سنگهایی که از نو صخره به دست می آید،از لحاظ جنس بدتر و رنگ آن آبی مایل به سفید است و چندان مرغوب نیست و می توان بسیاری از آن را به بهای کم خرید. اما شاه ایران سالهاست استخراج فیروزه را از کهن صخره به خود محدود کرده است و کسی حق بهره برداری از آن را ندارد.» امروزه نیز چون زمان تاورنیه، مشهد و نیشابور منبع اصلی فیروزه ایران می باشد.
تاریخچه سنگ فیروزه در دنیا
فیروزه را در دنیا به نام ترکوئیز (Turquoise) به معنای سنگ ترکی می شناسند. علت این نامگذاری آن است که اولین بار فیروزه ایران از طریق ترکیه و توسط تاجران ترک به اروپا صادر میشده، در منابع تاریخ فرانسه این سنگ در قرن سیزدهم از ترکیه به این کشور وارد شده است.
کاوشهای باستان شناسی نشان داده که حاکمان مصر باستان جواهرات خود را با سنگ های فیروزه تزئین کرده اند و هنرمندان چینی آن را بیش از ۳۰۰۰ سال پیش در آثار خود به ثبت رسانده و استفاده کردند. مصریان فیروزه را “سنگ زندگی” نامیدند، قدیمی ترین جواهراتی که با این سنگ ساخته شده، چهار گردنبند است که در دستان جسد مومیایی ملکه “زر” یافت شده است؛ او در حدود سال ۵۵۰۰ پیش از میلاد بر مصر فرمانروایی کرده است.
فیروزه سنگ ملی تبت است و به اعتقاد تبتی ها سال هاست که سلامت، ثروت و حفاظت از شر مردم این کشور را تضمین می کند. فیروزه در تبت از احترام زیادی برخوردار بوده و در تمام دوران زندگی شخص همراهش می شد.
فیروزه سنگ قیمتی و یک واحد مبادله برای قبایل بومی آمریکایی در جنوب غربی ایالات متحده بوده، آنها همچنین در جواهرات و سلاح های خود از فیروزه استفاده می کردند. آپاچی ها معتقد بودند سوار کردن فیروزه بر روی کمان یا اسلحه، دقت شکارچی یا جنگجو را افزایش می دهد.